Başkan Seçer, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Letsatsi-Duba İle Bir Araya Geldi

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bertha Dipuo Letsatsi-Duba, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'e nezaket ziyaretinde bulundu.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Seçer, ziyaretin iki ülke arasındaki hem ekonomik hem sosyal hem kültürel açıdan olumlu gelişmelere sebep olmasını umut ettiğini belirtti. Mersin’in özellikle liman dolayısıyla önemli bir noktada yer aldığını vurgulayan Seçer, “Liman, bu bölgenin dünyaya açılan önemli ticaret kapılarından bir tanesi. Özellikle Güney Afrika’yla deniz yoluyla ticareti imkân kılan bu iki ülkenin lokasyon avantajı, bundan sonra mevcut ticaret hacminin çok daha hızlı bir şekilde artmasına neden olabilir” dedi. 

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bertha Dipuo Letsatsi-Duba ise ticari ilişkiler açısından Mersin’in Güney Afrika için çok önemli olduğunu belirterek, “Ülkemiz ile Mersin arasında dış ticaret hacmini artırmak niyetlerimiz var. Mersin bizim için Güney Afrika ticareti açısından çok önemli. Öncelikli amacımız iki ülke arasındaki ticaret fırsatlarını geliştirmek” diye konuştu.

MERSİN /(FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bertha Dipuo Letsatsi - Duba, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'e nezaket ziyaretinde bulundu.

Ziyarette, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bertha Dipuo Letsatsi-Duba, Güney Afrika Cumhuriyeti Mersin Eski Fahri Konsolosu Numan Olcar, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden Siyasi Müşavir JF Frank Steyn ile Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden Ticareti İlişkilerden Sorumlu Büyükelçilik Personeli Sultan Onacak ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı İbrahim Evrim yer aldı.

Seçer: “Güney Afrika’da çok sayıda Türkiye vatandaşımız yaşıyor”
Ziyarette konuşan Başkan Seçer, Büyükelçi Duba ve beraberinde heyeti ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan olumlu gelişmelere sebep olmasını umut ettiğini belirtti. Güney Afrika’da çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığını söyleyen Seçer, “Hatta Mersin’den tanıdığım bazı yurttaşlarımızın Johannesburg’da yaşadıklarını biliyorum. Böyle de bir bağımız ve ilişkimiz var” dedi. 

“Mersin Limanı dünyaya açılan önemli ticaret kapılarından biri”
Mersin’in özellikle liman dolayısıyla önemli bir noktada yer aldığını vurgulayan Seçer, “Doğu Akdeniz çanağının en önemli limanı, aynı zamanda Türkiye ve Arap coğrafyası dâhil bu bölgenin dünyaya açılan önemli ticaret kapılarından bir tanesi. Özellikle Güney Afrika ile deniz yoluyla ticareti imkân kılan bu iki ülkenin lokasyon avantajı, bundan sonra mevcut ticaret hacminin çok daha hızlı bir şekilde artmasına neden olabilir. Bu da tabi ki karşılıklı iletişimle olan bir durum. Sayın Büyükelçi’nin de Mersin’i ziyareti bu söylediğim şartları sağlayan bir ziyaret” ifadelerini kullandı.

“Mersin, önemli bir ticaret merkezi haline gelecek”
Mersin’i ekonomik olarak değerlendirirken sadece liman ile sınırlandırmamak gerektiğine dikkat çeken Seçer, Mersin Limanı’nı bu kadar önemli, hareketli ve kapasitesini yüksek tutan en önemli faktörün Mersin’deki çok sektörlü yapı olduğunu vurguladı. Seçer, “Türkiye’de değişik bölgelerden Mersin Limanı yoluyla diğer ülkelere ihracat ya da ithalat yapılabiliyor ama burada üretilen ürünlerle çok önemli miktarda yurtdışına ticaret imkânımız var” dedi. Mersin’in Türkiye’deki tarımsal üretimde önemli bir kent hüviyetinde olduğuna ve son zamanlarda sanayi tesislerinin yoğun olarak geliştiği bir bölge haline geldiğine dikkat çeken Seçer, “Bunun yanında bu sektörlerin yarattığı ilave sektörler; tarım, üretim, sanayi, lojistik sektörünü öne çıkarıyor. Hem kara yolu taşımacılığı hem deniz yolu taşımacılığı ve yeni yapılan uluslararası havalimanı buranın gelecekte ne kadar önemli bir ticaret merkezi haline geleceğinin de göstergesidir” diye konuştu. 

Seçer’den iş birliği vurgusu
Önümüzdeki süreçte Güney Afrika ile ilişkilerin çok daha iyi noktalara gelmesini umut ettiğini ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak buna katkı vermek için çaba göstereceğini belirten Seçer, “Tabi her şey ekonomi değil. Sosyal ve kültürel bir takım iş birlikleri özellikle belediyemizle çok daha rahat gerçekleştirilebilir. Belki ekonomik açıdan çok müdahil olamayız görevimiz ve yetkilerimiz gereği ama bazı şehirlerle aktivitelerde iş birliği yapmak ya da eğitim konusunda öğrenci değişimlerinde bizim de katkımız olursa bu tip ilişkilerden memnun oluruz” diyerek konuşmasını tamamladı. 

Büyükelçi Letsatsi-Duba: “Mersin bizim için çok önemli”
Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bertha Dipuo Letsatsi-Duba, kendilerini kabul ettikleri için Başkan Seçer’e teşekkürlerini ileterek, ziyaretin kendilerini için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Büyükelçi Letsatsi-Duba, “Ülkemiz ile Mersin arasında dış ticaret hacmini artırmak niyetlerimiz var. Mersin bizim için Güney Afrika ticareti açısından çok önemli. Öncelikli amacımız iki ülke arasındaki ticaret fırsatlarını geliştirmek” dedi. Ziyaretin öncelikli amacının Türkiye ve Güney Afrika arasındaki ticaret fırsatlarını geliştirmek olduğunu kaydeden Letsatsi-Dubai “Mersin Limanı’nın dünyadaki ilk 100 liman arasında olduğunu öğrendik. Uluslararası standartlarda bir limanınız var. Bizde de 3 tane büyük liman var. Sizin de bildiğiniz gibi ticaret hacmi iki ülke arasında artıyor. Covid-19 sebebiyle bir miktar düşmüştü ama şu an artmaya devam ediyor. Büyükelçilik olarak bizim sorumluluğumuz bu ticari ilişkileri geliştirmek ve daha da artırmak” diye konuştu. 

Yapılacak iş birliklerine önem verdiklerini ve bu konudaki fikir alışverişlerine açık olduklarını vurgulayan Letsatsi-Duba, “Bunların yanı sıra ticaret odalarımız üniversiteler arası değişimin nasıl yapılabileceği konusunda fikir verebilir. 1900’lere dayanan Atatürk zamanında ikili iş birliklerimiz mevcuttu. Güney Afrika’da çok güçlü bir Türk toplumu var. Kültürel ilişkilerimizi de bu açıdan geliştiriyoruz” ifadelerine yer verdi.  

Ziyaret karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi.
 

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN