Yeşilyurt'un Kadim Lezzetleri Festivale Dönüştü
Yeşilyurt'un zengin yemek mutfağındaki özel lezzetler arasında yerini alan mayalı ekşili ekmeğin tanıtımına destek vermek amacıyla Yeşilyurt Belediyesi tarafından Çilesiz Semt Pazarında düzenlenen 'Mayalı Ekşili Ekmek' Yarışmasını Kadiruşağı Mahallesinden katılan kadınlar kazandı.
Yarışmanın yanı sıra doğal ürünlerin tanıtıldığı yöresel ürünler stantlarına ise vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Yeşilyurt'un damaklarda farklı bir lezzet bırakan yöresel lezzetlerin tanıtımları için Çilesiz Semt Pazarında ‘Tarlada Emeğim, Sofrada Ekmeğim' adı altında tanıtım programı düzenlendi. 7'den 70'e tüm vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerde renkli ve keyif dolu anlar yaşandı.
Malatya Türküleri Eşliğinde Yöresel Ürünler Tanıtımları Büyük İlgi Gördü
Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit'in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliklerde Yeşilyurt'un kırsal bölgelerinden gelen hünerli kadınlar tarafından hazırlanan doğal lezzetler, kurulan stantlarda yerini aldı. Malatya'ya özgü türkülerin eşliğinde gerçekleşen yöresel ürünlerin tanıtımları büyük ilgi görürken, festival tadında bir atmosfer oluştu. Her yaştan vatandaşın katılım gösterdiği etkinlikte alın teri ve emekle hazırladıkları doğal ürünleri özel alanlarda sergileme ve tanıtma fırsatına ulaşan hünerli kadınlar, bir yandan gelen misafirlere ürünler hakkında bilgilendirmelerde bulunurken diğer taraftan birbirinden lezzetli ürünlerinin satışını yaparak ev bütçelerine katkı sundular. Geleneksel ürünlerden satın alan vatandaşlar ise, Malatya'nın kültürel zenginlikleri ve yemeklerinin tanıtılmasına gösterilen hassasiyet ve duyarlılıktan dolayı Yeşilyurt Belediyesine teşekkürlerini sundular.
Mayalı Ekşili Ekmek Yarışmasında Dereceye Girenler Ödüllendirildi
Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyinin girişimleri neticesinde coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanan mayalı ekşili ekmeğin tanıtımını yapmak amacıyla gerçekleşen ‘Mayalı Ekşili Ekmek' Yarışmasında heyecanlı anlar yaşandı. Çilesiz Semt Pazarında kurulan özel alanda ekmeklerini hazırlayan ve jüri heyetinin beğenisine sunan yarışmacıların gayreti ve çabası büyük takdir topladı. Birbirinden lezzetli ekmeklerin sunulduğu yarışmaya 14 farklı mahalleden kadınlar katılırken, birinci Kadiruşağı mahallesi, ikinci Tepeköy, üçüncü ise Cafana mahallesinden katılan kadınlar oldu. Dereceye giren yarışmacıların ödülleri ise düzenlenen törenle takdim edildi. Törende ayrıca yarışmanın jüri heyetine ise teşekkür plâketleri takdim edildi.
Yarışmanın jüri heyeti başkanlığını yapan tarihçi-yazar Nezir Kızılkaya, yarışmaya katılan kadınları tebrik ederken, “Şehrimizin ve ilçemizin kadim değerlerinin ön plana çıkartılması bakımında güzel bir yarışma ve etkinlikler oldu. Yemek kültürü ülkelerin, şehirlerin ve ilçelerin tanıtımı açısından önemli bir seviyeye geldi. Dünya'da turizm sektörünün yol haritasını belirleyen ve etkileyen çok önemli bir unsura dönüştü. Yapılan bir araştırmada yerli ve yabancı turistlerin %88'i gittikleri yerlerin öncelikle mutfağını ve yemeklerini seçiyorlar. Özellikle yerel lezzetlerin coğrafi işaret tescil belgesi alması ve desteklenmesi önemlidir. Yeşilyurt Belediyesi ve Yeşilyurt Kent Konseyinin destekleriyle kurulan, benimde içinde olduğum ekibin çalışmaları neticesinde bugüne kadar 22 yerel ürünün tescil belgesi alındı. Bir ilçe için bu büyük başarıdır, bunun nimetlerini ilerleyen yıllarda göreceğiz. Ekmek ise, sofraların vazgeçilmez bir tadıdır, bugünde mayalı ekşili ekmeğimizin tanıtılması açısından güzel bir yarışma tertip edildi. Bizlerde jüri heyeti olarak ekmekleri titizlikle değerlendirdik, yarışmaya katılan tüm mahallelerimizi tebrik ediyoruz.” diye konuştu.
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlamalarına destek vermek amacıyla düzenlenen etkinlikte tüm kadın çiftçiler adına konuşan kadın üretici Tuba Çiçek ise, kadın üreticilerin hayatın her alanına değer kattığına işaret ederken,“ Tarlasında, bahçesinde, evinde gece gündüz demeden çalışarak ailesine, evine ve ülkemize üretimle destek veren kadın çiftçilerimizin emekleri her türlü takdirin üzerindedir. Kadın üreticilerimizin emeklerinin ne kadar değerli ve kıymetli olduğunun ön plana çıktığı bugün ki etkinliği düzenleyen Belediye Başkanımıza tüm kadın çiftçiler adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise, tüm kadın üreticileri adına Tuba Çiçek'e günün anısına hediyeler takdim etti.
Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ile İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar ise yaptıkları konuşmalarda, Malatya'nın geleneksel lezzetlerinin yaşatılması ve bugünden geleceğe taşınması bakımından her yönüyle değerli bir tanıtım programı olduğunu ifade ederken, Yeşilyurt'un tarımı, gastronomisi, kültürü ve sanatının yaşatılması, kadın üreticilerinin desteklenmesi konularındaki hizmetlerinden dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit'e teşekkürlerini sundular.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise, Malatya ve Yeşilyurt'un kültürü, gastronomisi ve tarımsal ürünlerinin tanıtımına katkı sunan özel bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını söyledi.
‘Tarlada Emeğim, Sofrada Ekmeğim' etkinliğinin hayata geçmesinde emek sarf eden herkese teşekkürlerini sunan Başkan Geçit, “15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle düzenlediğimiz etkinliklerimize ve yarışmamıza teveccüh gösteren tüm hemşehrilerimize ve farklı mahallelerden yarışmamıza katılan tüm kadın çiftçilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Dünyanın gelişim çizgisinde, modernizminde etkisiyle kentlerdeki nüfuslar arttı ve bu durum özellikle kadınlarımızı üretim alanından ne yazık ki uzaklaştırdı. Kadının elinin dediği her yer güzelleşir ve anlam kazanır, bugün ki hem mayalı ekşili ekmek yarışmamız hem de yöresel ürünler stantlarımıza katılarak o eşsiz lezzetleri bizlere ulaştıran tüm kadınlarımızı canı gönülden kutluyorum. Dereceye giren ya da giremeyen tüm kadınlarımızın emekleri her türlü takdirin üzerindedir.” dedi.
Çilesiz Semt Pazarında festival tadında başarılı bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Geçit, “İlçemizin farklı bölgelerinden gelen hünerli kadınlarımız tarafından hazırlanan doğal ürünlerin yer aldığı yöresel ürünler stantlarımız büyük ilgi gördü, kadınlarımız hem yöresel lezzetleri tanıttılar hem de satışlarını yaparak ev bütçelerine katkı sundular. Her yönüyle ilçemizin imajına, kimliğine, gastronomisine, tarihine ve kültürüne yakışan bir etkinliğe başarıyla ev sahipliği yaptık. Coğrafi işaret tescil belgeli mayalı ekşili ekmeğimizin tanıtımını yapmak amacıyla düzenlediğimiz ekmek yarışmamıza gösterilen ilgi ise bizleri mutlu etti. Yarışmada birbirinden lezzetli ekmekler hazırlandı, gelenlere ikram edildi, festival havasında bir ortam oluştu. 14 farklı mahalleden katılan kadınlarımızın hepsi bizim için birincidir. Kaybedeni olmayan bir yarışma olarak görüyoruz, burada kazanan Yeşilyurt'un gastronomisidir, kültürüdür ve tarihidir. Burada vermemiz gereken bir mesaj var o da; üreten toplumların asla kaybetmedikleridir. Kadınlarımızın bu yeteneği ve beceresi hem bugünümüz hem de yarınlarımız için çok değerlidir, kadınlarımızın emeklerini saygıyla karşılıyorum. Yeşilyurt Belediyesi olarak; ilçemizin gastronomi kültürünü geniş kesimlere ulaşması için her türlü çabayı gösteriyoruz, bugünki etkinliklerimiz ve yarışmamızda bu gayretlerimizin bir parçasıdır. Bugün ki yarışmamız yemek kültürümüzde özel bir sahip olan mayalı ekşili ekmeğimizin yaşatılması hem de bir kültürün ayağa kalkması açısından çok kıymetlidir. Bugün ki etkinliklerimizin başarıyla gerçekleşmesinde emek sarf eden mesai arkadaşlarımıza, ilgi gösteren hemşehrilerimize, muhtarlarımıza ve tüm yarışmacılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Ödül töreninin ardından yarışmacılar tarafından hazırlanan mayalı ekşili ekmekler gelen davetlilere ikram edildi.