UNESCO, Çin'in geleneksel çay yapımını kültürel miras listesine aldı
Çin'in geleneksel çay yapımı Fas'ın başkenti Rabat'ta Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) somut olmayan kültürel miras listesine eklendi.
“Çin'de geleneksel çay işleme teknikleri ve ilgili sosyal uygulamalar” maddesi, 28 Kasım - 3 Aralık tarihleri arasında burada düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması için Hükümetlerarası Komite'nin 17. oturumunda yapılan incelemeyi geçti.
UNESCO, yazıtı tanıtan web sayfasında, hareketin çay plantasyonu yönetimi, çay yaprağı toplama, elle işleme, içme ve paylaşma ile ilgili bilgi, beceri ve uygulamaları tanıdığını söyledi.
Çay, Çin kültüründe özel bir öneme sahip. Çinliler, eski zamanlardan beri çay ekiyor, topluyor, yapıyor ve içiyor. Çin'de altı ayrı kategoride çay üretiliyor. Bunlar; yeşil, sarı, koyu, beyaz, oolong ve siyah çaylar. Çiçek kokulu çaylar gibi yeniden işlenmiş çaylarla birlikte Çin'de 2 binden fazla çay ürünü bulunuyor. Demlenmiş veya kaynatılmış çay ailelerde, işyerlerinde, çay evlerinde, restoranlarda ve tapınaklarda servis ediliyor.
UNESCO, çayın Çin'de düğün ve kurban gibi törenlerin ve sosyalleşmenin önemli bir parçası olduğunu da belirtti. Çin, şu anda somut olmayan kültürel miras listesinde 43 öğeye sahip ve dünyada en çok kayıtlı ülke olmaya devam ediyor.
Çin Uluslararası Radyosu