Konforculuk küresel bir hastalık halinde artıyor!
Nevzat Tarhan, 'Rahatlık hastalıkları olarak sınırlı bir kavram var. Beş temel hastalık tanımlanmış.
Bunlar ikisi fiziksel, üçü ise psikolojik ya da psikiyatrik hastalıklardır. dedi.
Kötülüğün sebeplerinden birisinin de insandaki konformist akımlar olduğunu vurgulayan Tarhan, konforculuğa karşı en önemli önerinin, kişinin sadece bireysel faydayı değil, toplumsal faydayı da gözetmesi olduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konforculuk konularını değerlendirdi.
Konforculuk küresel olarak bir hayatta artırıldı
Nevzat Tarhan, Konforun, 'konforculuk' ya da 'konformizm' olarak da bilindiğini dile getirdiği, 'Konfor, kişinin kendi rahatına düşkünlüğü şeklindedir. Alanı ise kişinin kendini en ve güvende tuttuğu alanı ifade eder. Türkçede 'rahatlık' veya 'rahatına razı olduğu konforluk' kavramları, rahatlığıyla karşılanıyor. Toplumsal normlardaki değişimler, değer yargılarının evrimi ve beklentilerin farklılaşması gibi konforculuğu beslenmiştir. dedi.
Beş temel hastalık hastalığı belirlendi
Tarhan, 'Rahatlık hastalıkları olarak tanımlanmış bir kavram var. Beş temel hastalık tanımlanmış. yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam sürüyor.' diye konuştu.
Psikiyatrik rahatlık sağlıkları neler?
Tarhan, 'İkincisi ise yalnızlıktır. Eğitim gibi emekle dolu bir süreçle uğraşmak yerine, ilgisiz dağılımları tercih eden ebeveynler, süreçli çocuklarıyla olan bağlarını gerçekleştirirler. Sonuç olarak aile bağları zayıflar ve bireyler yalnızlaşır. şeklinde konuştu.
Neden kötülük sıradanlaştı?
Kötülüğün sıradanlaşmasına işaret eden Prof. Dr. birisi de insandaki konformist yürüyüşlerdir.' ifadesinde bulundu.
Sahip olan kaybı korkusuyla kötülüğe karşı ses çıkaramıyorlar…
Tarhan, 'Nörobilim araştırmaları da bunu doğruluyor. dedi.
Konforu kaybetmemek için tavizler veriyorlar…
Dr. diye anlattı.
Kişi yalnız olup olmadığını anlarsa kendini kurtarırsın
Prof. Dr. için bazı bilgilere ihtiyaç duyuyor. Ancak sadece bilgi değil, normatif bilgi ipuçları da gerekli. Hayatı öğrenmek için bakıyoruz.' diye konuştu.
Evlilikte boşanma bir alternatif değil, bir sonuç!
Konforculuğun, insanların empati becerisinin ve toplumsal bağların arttığını kaydeden Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:
'Empati, 'Başkalarının hakkı nerede başlıyor, benim hakkım nerede bitiyor?' Ancak, bazı yaşam koçları ve hatta bazı psikologlar, insanlar sürekli 'Sen önemlin, boş ver eşini, öğrenmeyi, aileni...' gibi kişisel mesajlar veriyor. Aile kutsal değil, sen kutsal olanı merkeze koyuyorlar. Karşı taraf kötü niyetli değilse, onunla uyum sağlayabilmek ve ideal bir çözüm bulmaktır. Evlilikte boşanma bir alternatif değil, bir sonuçtur. Tüm yollar denendikten sonra kaçınılmaz hale gelirse, elbette kabul edilebilir. Ancak önemli olan, tüm çabaları göstermeden, ilk fırsattan vazgeçmemektir.'
Mizaçlar farklı olabilir, ancak ortak bir gelecek için uyum içinde hareket etmek mümkün!
Yaşanan yalnızlığın en büyük nedenlerinden biri, bireyselliğin benmerkezcilik olarak algılama olduğunu kaydeden Prof. de geçerlidir. dedi.
Konfor bireysel olabildiği gibi grupsal da oluyor!
Konforun sadece bireysel bir kavram olarak anlaşıldığını bireysel bireysel rahatlığın ötesinde, grupsal konforun da var olduğunu dile getiren Prof. ifadesinde bulundu.
Aile kurtarıldığında, kendine de güvende olur!
Tarhan, 'Günümüzdeki uyumsuzluğun nedeni temel amaçsızlıktır. İnsanlar yalnızca kendi bireysel olarak odaklandığında, toplumsal uyum bozulur. Konforculuğa karşı en önemli öneri, kişinin yalnızca bireysel faydayı değil, toplumsal faydayı da gözetmesidir. Aile olduğunda, de olur.' Şekilli şekiller tamamlandı.