Afet Köy Evlerinin Anahtarları Sahiplerine Teslim Edilmeye Başlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımlarıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayında Afet Köy Evleri Anahtar Teslim Töreni düzenlendi.

KAZGAN: EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayında gerçekleştirilen tören sırasında ilk olarak konuşan Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, “6 Şubat tarihinde asrın felaketi denen büyük bir deprem yaşadık. Akçadağ can kaybı fazla yaşamayan bir ilçe oldu. Fakat çok fazla hak sahipliği elde etmiş konutumuz var. Bu Akçadağ'daki konut sayısının takriben yüzde 40'ına tekabül ediyor. Malatya'da depremden en fazla etkilenen ilk dört ilçeden biri de Akçadağ. Bugün burada o acı günlerden sonra yaraların sarılmasına dönük ilk adımın Akçadağ'da atılıyor olması buruk da olsa bir mutluluk veriyor. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hak sahibi olan değerli Eğinli hemşehrilerime hayırlı olsun. İnşallah bir daha acı yaşamadan oturacak olan vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
GÜRKAN: ŞEHRİMİZİN HER KÖŞESİNDE BÜYÜK BİR ÇALIŞMA ÖRNEĞİ GÖSTERİLMEKTE
Malatya'da artçı sarsıntıların devam ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise yaptığı konuşmada, “6 Şubat tarihinde asrın felaketi dediğimiz, kıyametin provası diye tabir ettiğimiz büyük bir deprem yaşadık. 1246 vatandaşımızı kaybettik. Kaybettiğimiz bütün vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyor yakınlarına sabırlar niyaz ediyorum. Şehrimizde artçı sarsıntılar devam ediyor. Bulunduğumuz coğrafya ve Şehrimizin bulunduğu coğrafi alan fay hattı üzerinde. Bu depremde ders çıkarırız. Allah'a şükür Belediye Başkanı olarak 2004 yılında başladığımız bu süreçte buna azami titizliği gösterdim. Bizim dönemimizde ruhsat verdiğimiz hiçbir binada yıkık, orta hasarlı, ağır hasarlı bina olmamıştır. Demek ki doğru istikamette gidilirse bu konuda problem olmayacağı ortadadır. Geçtiğimiz gün Filipinlerde iki büyük deprem yaşandı. Bilançoyu aldığımızda bir can kaybı 3 vatandaşın bulunamadığı şekilde. Depremle yaşamanın ve depreme dayanıklı yapıların yapılması ön koşulumuzdur. Şuna dikkat etmemiz gerek her altı kata bir bodrum, perde beton ve taşıyıcı asansör kolonlarına dikkat etmemiz gerektiğini söyledik. Zemin etüdüne dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bunlara dikkat edilmiş olsaydı bugün bu felaketi bu boyutta yaşamazdık. İnşallah bu bize ders olur.
Şehrimizin her köşesinde gerek planlama noktasında gerek yeni yapıların oluşması noktasında yerinde dönüşüm noktasında ve şehrin ticari alanları yapılması noktasında büyük bir çalışma örneği gösterilmekte. Bu anlamda başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Emlak Konut Genel Müdürümüz, TOKİ Başkanımız buradaki çalışmaların her safhasını yakinen takip ediyorlar kendilerine Malatya halkı adına teşekkür ediyorum. Özellikle şehrin ticari merkezi dediğimiz 220 dönümlük alanda 10 bin fore kazıkla o alanda 622 konut ve 5 bine yakın ticari işyeri yapılıyor, ihalesi yapıldı. Şehrimizin Saray Mahallesi, Fuzuli, Emeksiz, Akpınar, Cezmi Kartay, Sivas Caddesi ve İnönü Caddesinin de ayağa kaldırılması noktasında planlama çalışmaları belli bir aşamaya geldi ihale sürecinin de en kısa sürede yapılacağını düşünüyorum. Bugün burada sizlerle beraber olmaktan ve mutlu bir anı paylaşmaktan duyduğum memnuniyetimi belirtmek istiyorum. Akçadağ İlçemizin Eğin Mahallesinde Köy Konutları diye tabir ettiğimiz 7 bin 500 köy konutu yapılıyor şehrimizde. Köy konutlarından bir kısmının anahtar teslim programı icra ediliyor. Hak sahiplerine konutlarında huzurlu ve mutlu bir şekilde oturmalarını temenni ediyorum. Bu konutların yapımından dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere onun yol arkadaşı ve Türkiye Yüzyılına Türkiye'yi hazırlayacak olan değerli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki'ye ve ekibine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
TÜFENKCİ: MALATYALI HEMŞEHRİLERİMİZ MÜSTERİH OLSUN
Malatya ve deprem bölgelerindeki diğer illerin ayağa kaldırılacağına vurgu yapan AK Parti Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Öncelikle Sayın Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Malatya'mızla yakinen ilgilendiğine şahidim. Ne zaman Malatya'mız için yanına gitsek kapıları bizlere açık. Malatya'mızın sıkıntılarını kendilerine ilettiğimizde, sorunlarımızı çözmek adına gerekli kaynak teminatını sağladığı için teşekkür ediyorum. Bakan Yardımcımız Vedad Bey'e de özellikle Malatya'mızın kırsal merkezlerini ve şehrimizi planlama noktasında önemli çabalar sarf ediyor. TOKİ Başkanımız yapılan binaların hızlandırılması ve kontrolü noktasında Malatyalı hemşehrilerimizin gerek 24 Ocak depreminde gerekse de 6 Şubat' ta yaşanan depremlerden sonra konut sahibi olabilmeleri için gerekli çalışmalar yapıyorlar, kendilerine teşekkür ederim. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan diyor ki ‘Yaralar sarılana kadar biz deprem bölgelerinden ayrılmayacağız.' Şu anda hükümetimizin iki ana gündem maddesi var; biri deprem yaralarını sarmak diğeri ise enflasyonu düşürmek. Dolayısıyla Malatyalı hemşehrilerimiz müsterih olsun. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde inşallah Malatya başta olmak üzere diğer deprem bölgesindeki şehirlerimizi ayağa kaldıracağız. Bu şehir hepimizin ve şehrimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.
YAZICI: PLANLAMALAR TAMAMLANMAK ÜZERE
Malatya'nın yeniden inşası için planlamaların tamamlanmak üzere olduğunu, Malatya'daki hasarlı binaların yıkımlarının devam ettiğini ve oranın yüzde 69'lara ulaştığını belirten Malatya Valisi Ersin Yazıcı, “6 Şubat depremleriyle Malatya başta olmak üzere 10 tane şehrimiz çok ciddi manada kayıplar verdi. Can kayıpları için Allah'tan rahmet yakınları için metanet, güç ve kuvvet diliyorum. Hayat devam ediyor. Malatya'mızı tekrar ayağa kaldırmak adına hep birlikte; Belediyelerimizle, tüm kurum ve kuruluşlarımızla bir gayret içerisindeyiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız başta olmak üzere, şehrin imarında görevli olan bizler Allah'ın izniyle en kısa sürede şehri ayağa kaldıracağız. Planlamalar tamamlanmak üzere. Birçok inşaatımız devam ediyor. Hem köylerimizde hem de merkezde belirlenen ‘TOKİ Konutları' diye ifade ettiğimiz konutlarımız, alt yapısıyla birlikte büyük bir hızla devam ediyor. İnanıyoruz ki çok kısa bir zamanda şehrimiz ayağa kalkacak. Şehrin kalbi olarak değerlendirdiğimiz Valilik Binası'nın olduğu bölgenin planlamaları hemen hemen tamamlandı. Malatya'nın kalbine dokunuş yapıldı. Malatya adına size ve ekibinize teşekkürlerimizi iletmek isterim. Malatya'nın Kalbi olarak tanımladığımız yerde inşaatlarımız, konutlarımız yükselmeye başlayacak. 16 Ağustos itibariyle yüzde 15 olan yıkım işlemi bugün itibariyle yüzde 69 seviyesine geldi. Bir an önce yıkımları tamamlayıp, hem fiziksel hem psikolojik anlamda toplumu rahatlatmak istiyoruz. Yeni yerlerin imarı için sizin önderliğinizde Bakanlığın tüm yetkililerinin bize gösterdiği ilgi, alakaya sonsuz teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç. Bugün teslimi yapılacak olan, villa gibi görünen konutların sahiplerine hayırlı uğurlu olsun diyorum” diye konuştu.
ÖZHASEKİ: ŞİMDİYE KADAR REZERV ALANLARINDA ÇOK ÇALIŞMALAR YAPTIK
AK Parti hükümeti olarak deprem bölgelerinde yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Akçadağ ilçesi Eğin Mahallesi'nde 8 köy konutumuzun temsili olarak anahtar teslimini yapacağız ama bir taraftan da aylarca çalıştığımız üzerinde karar verdiğimiz, bugün itibariyle de son olarak netleştireceğimiz yaklaşık 22 bin konut ve iş yerlerinin aslında temellerinin atılacağı bir günde bulunuyoruz. Şimdiye kadar rezerv alanlarında çok çalışmalar yaptık. Onların bir kısmını biliyorsunuz, bir kısmı da gözden ırak olduğu için bilemiyorsunuz ama Malatya'mızın merkezinde yani bir taraftan İnönü Caddesi bir taraftan Valiliğin arkasında bulunan Saray Mahallesi ve Fuzuli Caddesi bir taraftan da Bakırcılar Çarşısı ve çevresinde bulunan 21 tane daha çarşının yapılmasında ve Battalgazi, Yeşilyurt bölgelerinde yaklaşık 10 bin konut ve iş yerlerinin yapılması için son karar günündeyiz. Biz belediyelerle çalışacağız ve yapılan çalışmaları yerinde görmek için de Malatya'mıza gelmiş bulunuyoruz. Ben Malatya'mızın ayağa kalkmasında en önemli adımın bu olduğunu düşünüyorum.
Anadolu coğrafyası çok önemli bir yerdir ve bütün güzellikleri bünyesinde barındırır. Sadece iki dezavantajı vardır. Birincisi yer altındaki fitne örgütleri ikincisi de depremselliktir. Bu ikisini bilerek hareket edeceğiz. Bilim adamları deprem riski yüksek 5 ülkeden biri de Türkiye diyor. Topraklarımızın yüzde 66'sı birinci ve ikinci dereceden deprem bölgesi üzerinde bulunuyor. Nüfusumuzun yüzde 70'i de bu bölgelerde yaşıyor. O yüzden bizim çok dikkatli olmamız ve bütün bunlardan ibret alarak hareket etmemiz ve yol haritamızı da belirlerken geçmişten aldığımız o acı derslerle yeni bir hat çizerek hareket etmemiz gerekiyor.
6 Şubat'ta dokuz saat arayla iki büyük deprem yaşadık. Uzun süreli ve yüzeye çok yakın depremlerdi. Bundan dolayı tarihi kentlerimizde büyük hasar meydana geldi. Bu depremlerden 18 ilimiz etkilendi. Bunlardan birisi de Malatya. 14 milyon insanımız zarar gördü. Deprem bölgelerinde yıkılacak 680 bin konut, 170 bin civarında da iş yeri var. Deprem süresi boyunca bütün millet ayaktaydı. Türk Milleti büyük bir millettir” ifadelerine yer verdi.
“ŞEHİR MERKEZLERİNDE 100 BİNE YAKIN KONUTUN YAPIMINA BAŞLAYACAĞIZ”
Malatya'nın tamamında altyapı çalışmalarının yenilenmesi için 4 milyar lira ödenek ayrıldığını ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Deprem döneminde muhatap olduğumuz yabancı Bakanlar, büyükelçiler ve o bölgelere gelenler ‘Bu afetin dörtte biri bizde olsaydı, biz altından kalkamazdık' dediler. Çok şükür o günden beri büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hak sahipliği belki 500-600 binlerde kalacak; ama Bakanlık olarak 200 binden fazla konutun inşaatına başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla söylediği gibi konutları zemin artı 4, yani en fazla 5 kat olarak TOKİ, Yapı İşleri, Emlak Konut marifetiyle yapmaya başladık. Şu anda 40-50 bin konut teslim edilebilecek durumda. Her ay 10-20 bin kadarını vatandaşımıza teslim edeceğiz. Şehir merkezlerinde 100 bine yakın konuta başlayacağız. 22 binden fazlası sadece Malatya'da başlıyor. Bunun 13 bini konut olacak; 8 binden fazlası da Akpınar, İnönü caddesi gibi yerlerde altı iş yeri üstü konut olacak şekilde merkezler yapılacak. Bunların da her birini en geç 1 sene içerisinde teslim edeceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın. İnşallah bir aksaklık olmayacak. Çünkü bizim ilk işimiz bu. Sayın Cumhurbaşkanımızı her gördüğümde ‘Oralarda ne oluyor, bana anlat' diyor. Malatya'mızın tamamının altyapısı yapılması için Dünya Bankası'nda kredi temin ettik ve 4 milyar lira ayırdık. Büyükşehir Belediye Başkanı'nı arayıp söyledim. Su hatlarının, kanalların, yağmur hatlarının tamamını yenileyeceğiz. Allah izin verirse bunları kısa sürede yapacağız. Tüm bu işlerin altından kalkmak irade ister. Çok şükür bu bizim iktidarımızda, hükümetimizde var. Bunların altından hep birlikte kalkacağız. Şunu da söylemeliyiz ki; tüm bu işleri yaparken sıfır toleransla çalışacağız. Bundan sonra hiç kimse fay hatlarının olduğu yerlerde inşaat yapamayacak. Dere yataklarının ağzına asla inşaat yapılmasına izin vermeyeceğiz. Çünkü bir daha ciğerimiz yansın istemiyoruz” şeklinde konuştu.
“ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRECEĞİZ”
Türkiye genelinde kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Deprem ülkesiyiz. Can kayıplarını en aza indirmenin çözümü ‘Kentsel Dönüşüm' dür. Kentsel dönüşümden başka çözüm yok. Bu yüzden Kentsel Dönüşüm Başkanlığını kurduk. Anadolu ve bu bölgeler için özel bir Genel Müdürlük, Marmara Bölgesi için özel bir Genel Müdürlük kurduk. Kentsel dönüşümün önünde ne kadar engel varsa bunları aşacak şekilde kanun metnini hazırladık ve meclisten çıkardık. Artık bunun önünde kimse duramaz. Çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme gireceğiz. Deprem geldiğinde A Partili, B Partili diye ayırmıyor hepimizi alıp götürüyor. En sevdiklerimizi alıp götürüyor. Herkes üzerine düşeni yapsın. Belediye Başkanı arkadaşlarımız gece gündüz arazideler. Allah hepsinden razı olsun. Hep birlikte ayağa kaldıralım başka çaresi yok. Sağlam konutları yapıp içerisinde oturmamız lazım. Bunun için çırpınıyoruz, gayret gösteriyoruz inşallah başarırız. Biz kadim bir kültürün çocuklarıyız. Depremlerden de ders alarak önümüze bakacağız. İnşallah doğru bir şekilde hareket edeceğiz doğru işler yapacağız ve neticesinde insanlarımızın da inşallah duasını alacağız. Buradaki bütün hasarları giderinceye kadar bütün işyerlerini evleri yapıncaya kadar buralardan ayrılmayacağız. Ekibimiz her gün burada olacak inşallah sizlerin duasını alacağız. Bu evlerde oturacak olan kardeşlerimize güle güle oturmalarını, huzur içerisinde oturmalarını yakında inşallah Cumhurbaşkanımız geldiğinde binlercesini teslim edeceğimiz konutlarda insanlarımızın ağız tadıyla oturmalarını diliyorum” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, Akçadağ İlçesi Eğin Mahallesinde yapımı tamamlanan Afet Köy Tipi Konutlardan 8 adedi hak sahiplerine teslim edildi.

Bulten

Bakmadan Geçme