Vali Yavuz'dan Kırsal Konutlar İçin Altyapı ve Üstyapı Değerlendirmesi

Vali Seddar Yavuz'un Başkanlığında AFAD Toplantı Salonu'nda, Kırsal Konutlarda Altyapı ve Üstyapı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Yavuz'dan Kırsal Konutlar İçin Altyapı ve Üstyapı Değerlendirmesi

Toplantıya; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Vali Yrd. Abdulselam Bıçak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapım Dairesi Başkanı Muhammet Pektaş, 13 İlçe Kaymakamı, MASKİ Genel Md. Sinan Çeçen, Büyükşehir Belediye Başkan V. Ramazan Ayhan, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yrd. Seyithan Tekin, Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Ahmet Suat Soylu, Md. V. Cengiz Başer, AFAD İl Md, FEDAŞ, AKSA Müessese Md. Yetkilileri, DSİ 92. Şube Md. Mehmet Aytaç Sucu, Orman İşletme Md. Osman Kayalar, Karayolları 81. Şube Şefi Emrullah Metin ve kırsal konutlarda altyapı ve üstyapı işlerini yapan müşavir ve müteahhit firmaların temsilcileri katıldı.
Vali Seddar Yavuz yaptığı konuşmada; “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonucu yıkılan ve ağır hasar gören konutlarımızı, iş yerlerimizi devletimizin imkan ve kabiletiyle yeniden inşa etme gayreti içerisindeyiz. Bugün, kırsal konutlar ile ilgili alt ve üst yapı çalışmalarını ele almak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu kapsamda, aksayan koordinasyon ve iş birliği gerektiren hususları istişare edeceğiz.
Bu vesileyle, emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, yüklenici firmalara, proje ve inşaat faaliyetlerinde görev alan işçilerden mühendislere kadar katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu imkanları şehrimize sunan Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ve her düzeydeki yöneticilerimize ayrı ayrı teşekkür ederim.
İlimizde, 303 mahallede, 1.504 lokasyonda, 10.706  kırsal konutumuzun inşası devam etmektedir. Bir önceki toplantımızda, firmaların ekip eleman sayılarını artırmaları, işleri hızlandırmaları ve kura çekilmiş, teslim edilme aşamasına gelmiş, fiziki ilerlemesi % 90  üzerinde olan köylerde imalatların tamamlanması yönünde kararlar alınmıştı.
Gelişmeler doğrultusunda, MASKİ 37 köyde altyapı işlerini tamamlamış ve 122 köyde çalışmalarını başlatmış ve sürdürmektedir. Yatırım İzleme Müdürlüğü, 9 köyde altyapı çalışmalarını başlatmıştır. Ay sonuna kadar 22 mahallede daha çalışma başlatılacaktır. MASKİ, daha fazla noktada ve daha organize bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.
İşlerde anlamlı bir hızlanma gözlemlenmektedir. Ancak, firmaların ekip sayılarında birkaç firmayı aynı hızda olmaması nedeniyle uyararak sözlerinde durmasını istedik. Fiziki ilerlemesi % 90 ve üzerinde olan köylerde altyapının tamamlanmasıyla yerleşimlere başlanmıştır. 
Kırsal konutlarda 3.025 betonarme konutun kurası çekilmiştir. Toplamda, 329 konut % 40 ile % 70 arasında, 1200 konut ise % 70 ile % 100 arasında ilerleme göstermektedir.” dedi.
Yapılan toplantıda, kırsalda yapımı devam eden konutların tamamlanarak, vatandaşların kış mevsiminde sıcak yuvalarına kavuşmaları için müteahhit firmalardan işlerin hızlandırılması kararı alınmıştır.
Toplantı, kırsal konut projelerinin verimli bir şekilde ilerlemesi adına yapılan değerlendirmelerle sona erdi.