İl Müdürü Akar Üreticileri Uyardı' Kayısıda Şeftali Güvesi'ne Dikkat'

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar' Ağaçlarında Meyvede Kurtlanmaya Sebep Olan Şeftali Güvesi Zararlısına Karşı İlaçlamayı İhmal Etmeyiniz!

İl Müdürü Akar Üreticileri Uyardı' Kayısıda Şeftali Güvesi'ne Dikkat'

    Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar” Ağaçlarında Meyvede Kurtlanmaya Sebep Olan Şeftali Güvesi Zararlısına Karşı İlaçlamayı İhmal Etmeyiniz!

         Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun dala asılır.

Bu tuzaklarda haftalık sayımlar yapılır. Yoğunluk bakımında tuzakta görülen kelebek sayısı 1-haftada 20’ye ulaşırsa bu bahçelerin bulaşık olduğu anlaşılır. Bu dönemde fenolojik olarak kayısı çekirdeğinin siyahlaşmış, renk değişimininve hafif tatlanmanın olması gerekir. 2024 yılı İlkbahar aylarında iklimin sık sık değişiklik göstermesi nedeniyle bu yıl üreticilerimizin daha duyarlı olması ve bahçelerini iyi takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.

           Şeftali Güvesine karşı Bakanlığımızın ruhsat verdiği Malathion 650 g/lterkipli ve Coragen 20 SC ticari isimli ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca Doğu Meyve Güvesi zararlısı varsa Proclaim ticari isimli BKÜ’nün kullanılması gerekir.İlacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanabilir.

          Fakat bu dönemde kayısı bahçelerinde Erik Koşnili mücadelesi için yine Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış Bitki Koruma Ürünlerinden biriile ilaçlama yapılmış ise ayrıca ilaçlamaya gerek yoktur. Özellikle bir yıl önceden bu zararlının yoğun olarakgörüldüğü bahçelerin zaman geçirilmeden ilaçlanması gerekmektedir. Bu dönemde yapılacak ilaçlama ile üreticilerimiz meyvelerini kurtlanmaya karşı korumuş olurlar.

Osman AKAR
Tarım ve Orman İl Müdürü