Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Malatya Üst Düzey Çalıştayı Gerçekleştirildi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı Malatya'da yapıldı.

Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Malatya Üst Düzey Çalıştayı Gerçekleştirildi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı Malatya’da yapıldı. 
Doğu Anadolu Bölgesi Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı’na İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Malatya Valisi  Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü, BMMYK Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Göç idaresi Başkan Yardımcısı Dr. Can Ozan Tuncer, Uyum ve İletişim Genel Müdürüm Dr. Gökçe Ok, Doğu Anadolu  Bölgesi İl Valileri ile İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilciler katılım sağladı. 
Çalıştay açılışında bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan,  şunları söyledi: 
“Ülkemizin jeopolitik durumu bizlere ilkokulda, ‘Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan bir köprü konumundadır’ şeklinde öğretildi.  Tabi köprü vazifesinde olan bir ülkede de ister istemez, geçiş yoğun oluyor. Tabi bu geçişlerde de köprüye zarar vermemeleri lazım. 2013 yılında Polis Akademisi tarafından göçün suç üzerindeki etkileri başlığı altında yine Malatya’da valilerimizin, emniyet müdürlerimizin katılımlarıyla bir program icra ettiler. Orada da bir konuşma gerçekleştirmiştik. Orada yapmış olduğum konuşmada da şehirdeki adaptasyon uyumu noktasında göçmenlerin şehir kültürüne nasıl adapte edilebilecekleri, şehrin omurgası ve iskeleti bozulmadan bunların nasıl şehrin vücuduna entegre edileceği şeklinde fikirlerimi dile getirmiştim. 
Ülkemize bir taraftan Suriye’den, bir taraftan Kuzey Irak ve Afganistan’dan hızlı bir göç var. Bir de şehirlerarası bir göç var. Tabi bizler de göçte yaşayan yerel bir yönetici olarak sıkıntılarımızı kısmen konu başlıklarıyla sizlerle paylaşmak istediğimi de ifade etmek isterim. Göç olgusu insan gibidir. Bir insan vücudu düşünün. İnsanın vücuduna değişik yerlerden organ nakli yapıldığı zaman organla adaptasyonu gerekiyor. Eğer adaptasyon olmazsa onu oradan dışarı atar. Şehirler de ülkeler de aynen vücutlar gibidir. Eğer ülkelerin ve şehirlerin vücuduna uygun göç olgusu ve adaptasyonu sağlanmazsa o onu dışarı atar. Dışarı atınca da vücut sıkıntıya girer. Biz vücudun sıkıntıya girmesini istemiyoruz. Tabi tarihi, coğrafi ve kültürel bağlarımız olan bu bölgelerdeki şehrimize veya şehirlerimize gelen göç unsurlarının öncelikle bir adaptasyon süreci geçirmeleri gerekir. Ülkemizde özellikle nüfus artış hızlarıyla alakalı ve demokratik yapının istismar edildiği yerlerde bu göç değerlendirmelerinin iyi bir şekilde yerleştirilmesi hem ülkemizin huzuru ve selameti açısından hem de ülkemizin gelişmesi açısından önemli olacağı kanaatindeyim. Özet olarak biz Malatya’mıza dışardan gelen adaptasyon noktasında şehir paydasında ve şehrin ileri istikametini göstererek, onların da şehrin kültürel omurgasına uyum sağlamaları noktasında Valiliğimiz ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizde de aynı çalışmaları temenni ediyorum. Çalıştayımızın da hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.