Dil Bayramı'nın 92. Yılı Çankaya'da Kutlandı

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Dil Devriminin 92. yıldönümü ödül törenine ev sahipliği yaptı.

Dil Bayramı'nın 92. Yılı Çankaya'da Kutlandı

Dil Derneği işbirliği ile düzenlenen tören, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşti.

Hüseyin Can Güner: “Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler bundan sonra daha güçlü bir şekilde hem Dil Devrimi'ne hem de Dil Derneği'ne sahip çıkacak ve dilimizi sonsuza kadar da yaşatacaktır.”

Başkan Güner: "Şüphesiz devrimlerin en önemlisi Dil Devrimidir ve 1 Kasım 1928’de Harf Devrimi ile başlayan ardından Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuyla devam eden, Birinci Türk Dil Kurultayı ile ilerleyen ve sürüp giden Dil Devriminin bugün itibarıyla 92. yılındayız. 92. Yılında bu büyük devrimi gerçekleştiren büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, mücadele arkadaşlarına büyük bir minnet ve şükran duyuyoruz."

Çankaya Belediyesi ve Dil Derneği işbirliği ile 92. Dil Bayramı, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan etkinlikte kutlandı. Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in ev sahipliğinde düzenlenen programa, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, CHP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka,  CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) CHP üyesi İlhan Taşçı, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Özsoy, Çankaya Belediyesi meclis üyeleri, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Gazeteci Barış Pehlivan, Çankayalı muhtarlar ve çok sayıda Türkçe sevdalısı katıldı. 

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in açılış konuşmasıyla başlayan ödül töreninde "Çankaya 1989'dan beri bizim evimiz" diyen Sevgi Özel, Başkan Güner'e desteklerinden dolayı teşekkür ederek Dil Devrimi'nin 92. Yıldönümünü kutladı.   

DEVRİMLERİN EN ÖNEMLİSİ DİL DEVRİMİDİR
Programda Çankaya Belediye Başkanı Güner de konuşma yaptı. "Cumhuriyet tarihimiz aynı zamanda devrimlerimizin de tarihi" diyen Başkan Güner, "Medeni Kanun, Seçme Seçilme Hakkı, Şapka Devrimi, Ölçü Birimleri ve Soyadı Kanunu başta olmak üzere kurtuluştan sonra aynı zamanda çağdaş ve modern bir devletin de kuruluşunun tarihidir" sözlerini kaydetti.
Başkan Güner konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Şüphesiz ki bu devrimlerin en önemlisi de Dil Devrimidir ve 1 Kasım 1928’de Harf Devrimi ile başlayan ardından Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuyla devam eden, bugün Birinci Türk Dil Kurultayı ile ilerleyen ve sürüp giden Dil Devriminin bugün itibarıyla 92. yılındayız. 92. Yılında bu büyük devrimi gerçekleştiren büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, mücadele arkadaşlarına büyük bir minnet ve şükran duyuyoruz. Dil Devrimi neden önemlidir çünkü okuduğunu anlamak anladığını kavrayabilmek ve anlatabilmek her şeyin başında gelmekte. Bu millet en dipteki okuma yazma seviyesinden bugün en yükseklere çıkmışsa ve yine bu millet Cumhuriyet Devrimini hatta Kurtuluş Savaşı'nı, öncesini ve sonrasını ilk kendisi anlayabilmiş, özümsemiş ve ardından dünyaya anlatabilmiş ve bugüne kadar yaşatabilmişse Dil Devrimine çok şey borçluyuz. Bu devrimi gerçekleştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Cumhuriyet Devrimlerini gerçekleştiren kadrolara, 12 Eylül karanlığından sonra Dil Derneği’nde bu karanlığa ışık tutan ve Gazi'nin kurduğu Türk Dil Kurumu’nu gerçek anlamıyla yaşatan Dil Derneği'ne ve emektarlarına çok şey borçluyuz.

CHP’Lİ BELEDİYELER DİL DEVRİMİNE SAHİP ÇIKACAKTIR
Elbette Çankaya Belediyesi olarak geçmişten bugüne Dil Derneği ile işbirliği içerisinde ve Türk Dili dostlarının yanındayız, olmaya da devam edeceğiz. Ama daha da önemlisi asıl itibarıyla 31 Mart’tan sonra tüm Türkiye’de kırmızıya boyanan bugün sayısı 410’u geçmiş olan Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler bundan sonra daha da güçlü bir şekilde hem Dil Devrimi'ne hem de Dil Derneği'ne sahip çıkacak ve dilimizi sonsuza kadar da yaşatacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle konuşmama son vermek istiyorum: 'Türk Dili dillerin en zenginlerindendir yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır' diyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Onu şükranla, minnetle anıyoruz, devrimlerine de sonuna kadar bağlı olacağımızı ilan ediyoruz. Sağ olun var olun."

DİL ÖDÜLÜ DEMİRCİOĞLU’NA
Gecenin sunuculuğunu Tiyatro Sanatçısı Ali Nihat Yavşan’ın yaptığı etkinlikte Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü kazanan Gönül Demircioğlu ödülünü Başkan Güner'in elinden aldı. Bu seneki Onur Ödülleri ise Prof. Dr. Gülay Nurlu, Dr. Atilla Çağdaş Değer, Şule Aydın ve Metin Turan’a takdim edildi. Etkinlikte, 26 Eylül 2003 yılı Dil Bayramı'nda hayatını kaybeden Kerim Afşar da anıldı. Etkinliğin sonunda ise Muammer Ketencoğlu Folk Dörtlüsü dinletisi katılımcılara keyifli bir gece yaşattı.