CHP'li Ediz Ün İthalata Dayalı Tarım Politikası Gıda Güvenliğimizi Tehlikeye Atıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan dış ticaret istatistikleri üzerinden tarım ithalatını eleştirdi.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Ün, Türkiye'nin her yıl bitkisel ve hayvansal tarım ithalatına milyarlarca dolar harcadığını vurgulayarak, "Ülkemizde çiftçilerimizin para kazanamamasının ana nedeni, ithalata dayalı bir tarım politikasının izlenmesidir. AKP iktidarı döneminde Türkiye, tarımda hiçbir zaman ihracatçı bir ülke olamamıştır. Ülkemizin döviz kaynakları, AKP tarafından yabancı şirketlere ve çiftçilere adeta peşkeş çekilmiştir. Çiftçilerin bugün eylem yapmasının temel nedeni, her yıl ortalama 13 milyar doların ithalata harcanmasıdır. Sadece bu yılın ilk yedi ayında, tarım ürünleri ithalatına 6,7 milyar dolar, yani 214 milyar lira ödenmiştir. Bu rakam, çiftçiye verilen desteğin tam 2,3 katıdır ve yıl sonuna kadar bu farkın üç katına çıkması muhtemeldir" dedi.
Ün, AKP iktidarı boyunca tarım ürünleri ithalatına 160 milyar dolar ödendiğini belirterek, "Türkiye gibi tarımsal üretim potansiyeli yüksek bir ülkede, 160 milyar dolar dövizin yurt dışına gitmesi kabul edilemez. Eğer bu para zamanında tarımsal altyapı yatırımlarına harcansaydı, bugün döviz ödeyen bir ülke yerine döviz kazanan bir ülke olurduk. Buğdaydan arpaya, mısırdan çeltiğe, ayçiçeğinden pamuğa kadar birçok tarımsal ürünü ithal etmek zorunda kalmazdık. 160 milyar doların bugünkü karşılığı 5,5 trilyon liradır. Bu kadar büyük bir meblağ, bugün çiftçilerimizin tüm giderlerini karşılayacak düzeydedir. Ancak bu ithalata dayalı politika, Türkiye'yi gıda enflasyonunda dünya sıralamasında dördüncü, Avrupa ve OECD ülkeleri arasında ise birinci sıraya taşıdı" ifadelerini kullandı.
Ün, tarımda ithalata dayalı politikalardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Küresel ısınma ve iklim değişikliği, günümüzün en büyük problemlerinden biridir. Bu sorunlarla başa çıkabilmek için su kaynaklarımızı koruyacak ve afetlere karşı önleyici tedbirleri hayata geçirecek altyapı yatırımlarını acilen yapmalıyız. AKP, ithalat politikasını sürdürürse, ülkemizin gıda güvenliği ve bağımsızlığı ciddi bir tehlike altına girecektir. İthalatı azaltmanın tek yolu, çiftçinin üretmesini sağlamak ve ürettiği ürünlerin değer kaybetmesini önlemektir. Bu konuda çözüm sunabilecek tek parti şu anda Cumhuriyet Halk Partisidir. İktidarımızda, üretenin kazandığı, vatandaşlarımızın sofrasında etinden sütüne kadar temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabileceği üretime dayalı bir model oluşturacağız" dedi.
 

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN