Çalık: 90 Tesis Malatya'mızın Hizmetine Sunulmuş Vaziyette
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 'Malatya'da 221 bin hektar arazi etüt edilmiş ve bunun 168 bin hektarı sulanabilir olarak tespit edilmiş.
Bunun 97 bin hektarı da şu an DSİ tarafından sulamaya açılmış vaziyette. Yüzde 59 oranında arazilerimizi sulamaya açmış durumdayız. Türkiye ortalamasına göre önemli bir başarı” dedi.
Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında DSİ 92. Şube Müdürlüğünü ziyaret ederek, istişare toplantısına katıldı.
Malatya DSİ 92.Şube Müdürü Aytaç Sucu’dan DSİ’nin Malatya’da yaptığı çalışmalar, yatırımlar ve hedefler hakkında bilgi alan Çalık, “Malatya tarım şehri. Ekonominin omurgası tarım, tarımın omurgası ise sulamadır” dedi.
Milletvekili Çalık, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her alanda olduğu gibi Devlet Su işleri’nin (DSİ) yapmış olduğu çalışmalar neticesinde sulamayla ilgili yapılan yatırımlar ve bundan sonraki çalışmalarla ilgili istişarede bulunduklarını belirtti.
“MALATYA’DA 391 BİN HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ VAR”
“Malatya’nın ekonomisi tarım ve sanayidir” diyen Çalık, şunları söyledi:
“Malatya’da 425 bin hektar tarıma elverişli arazi var. Sulanabilir arazi miktarımız 391 bin hektar, DSİ tarafından etüt edilen arazimiz 221 bin hektar. 221 bin hektar arazi etüt edilmiş ve bunun 168 bin hektarı sulanabilir olarak tespit edilmiş. Bunun 97 bin hektarı da şu an DSİ tarafından sulamaya açılmış vaziyette. Yüzde 59 oranında arazilerimizi sulamaya açmış durumdayız. Türkiye ortalamasına göre önemli bir başarı.”
“MALATYA’DA SULAMA SUYU İLE BİRLİKTE İÇME SUYU KAYNAKLARI ÇALIŞMALARI DA SÜRÜYOR”
Milletvekili Çalık, Malatya’da sulama suyunun yanı sıra içme suyu kaynaklarıyla ilgili de çalışmaların sürdürüldüğünü kaydederek, “DSİ’nin sulamalarına baktığımızda Derme Sulaması ve buna ilave Çerkezyazı Sulaması, Şahnahan A-B-C kanallarının suladığı alan, Sultansuyu sahil sulaması, Yazıhan sulaması, Akçdağ-Suçatı-Polat-Doğanşehir-Gökpınar-Kapıkaya-Boztepe ve ova köylerinin toprak korumalarıyla birlikte Malatya’mıza hizmet veriliyor. Bu hizmeti yaparken sadece sulama değil, içme suyuyla ilgili kaynaklarımızın da artırılması ve korunması konusunda da çalışmalar devam ediyor. Malatya il merkezinde Kaynarca Barajı’ndan yeni bir içme suyu kaynağı almak, kullanmak üzere çalışmalar sürüyor. Aynı zamanda Kaptaj tesislerinin rehabilitasyonu ve kapalı sisteme geçilmesiyle ilgili çalışmaları da devam ettiriyorlar” ifadelerini kullandı.
“YONCALI BARAJIMIZ TÜRKİYE VE MALATYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM”
Malatya’ya 90 tesisisin kazandırıldığını dile getiren Çalık, “Malatya’da gündemimize aldığımız yatırımlarımızda Yoncalı Barajımız, Türkiye genelinde çok önemli yatırımlardan bir tanesi. Malatya’mız içinde en önemli barajımız. 14 baraj, 1 gölet, 10 HES, 1 yeraltı depolamasının da yer aldığı 90 tesis, 4 milyar 450 milyon TL yatırımla Malatya’mızın hizmetine sunulmuş vaziyette. Boztepe Recai Kutan, Kapıkaya Turgut Özal, Güzelyurt, Söğüt, Sofular, Ayvalı, Bıcır, Taşevler, Hekimhan Karamahmut, Hekimhan Kurşunlu, Beylerderesi barajını, Budaklı, Yaygın ve Arapgir göletlerini de faaliyete geçirmiş vaziyetteyiz. Yoncalı Barajı yaklaşık 4 milyar liralık bir hizmet olacak. Yoncalı Barajı’nın baraj inşaatı tamamlandı, isale tüneli çalışmaları devam ediyor. Boztepe Barajı’nın pompajının yapılması ve rehabilitasyon çalışmaları ve bununla birlikte göletlerimizin yapılması bizim çok hızlı bir şekilde DSİ yatırımlarını görüp, tespit edip, bakanımıza iletip, yatırımları takip ediyoruz. Malatya’nın daha fazla yatırım alması için elimizden gelen tüm desteği veriyoruz. Barajlarımızın yatırım programına alınması öncelikli hedeflerimiz. Proje, plan ve yatırım programı DSİ’nin temel hedefi. Bu vesileyle de genç ve dinamik bir kadro DSİ’de hizmet veriyor” diye konuştu.