Ağbaba'dan Bakan Kurum'a Fahri Hemşehrilik Uyarısı
Ağbaba 'Bir trafik kazasına karışsanız, birisini yaralasanız yargılanırsınız ama Malatya'da hem ağır hasarlılara 'hafif hasar' veren hem de tarım arazilerini imara açan hiç kimse yargılanmadı.' Dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi ile ilgili yaptığı konuşmada,
ETHEM SANCAK DA FAHRİ HEMŞEHRİMİZ!
Ağbaba, “Sayın Bakan, Malatyalılar geçtiğimiz hafta sizin fahri hemşehri yaptılar. İnşallah, hayırlı olur. Tabii, sizi sevdiklerinden, sizin de Bakan olduktan sonra Malatya'ya sık sık gidip gelmenizden, ilginizden dolayı hemşehri yaptılar ama bizde bazı örnekler var, hemşehriliği hak etmeyince de Malatyalılar çabuk unutuyor, onu da söyleyeyim, uyarayım sizi; sonra mahcup olmayalım birbirimize. Meşhur hemşehrimiz daha vardı fahri hemşehri beratı verdilen, Ethem Sancak. Ethem Sancak AK Parti’den istifa edip Vatan Partisine geçti. Ben bu konuda size dostane bir uyarıda bulunmak isterim. İnşallah hemşeriliğiniz Malatya'ya iyi gelir.” dedi.
HAKİMBEY APARTMANI AĞIR HASARDAN HAFİFE ÇEVRİLDİ
“2020 depremi en çok Elâzığ ve Malatya’yı vurdu. Bütün çabalarımıza rağmen maalesef 2020 depreminden Malatya olarak ders almadık” diyen Veli Ağbaba; “ Eğer ders almış olsaydık bugün Malatya o büyük depremde yıkılan, en çok hasar gören 4 ilden biri olmazdı "Elâzığ Caddesi" dediğimiz, eski "Valikonağı Caddesi" dediğimiz güzergâhta Hâkimbey Apartmanı var, Hâkimbey Apartmanı'na 2020 Ocak depreminde "ağır hasarlı" veriliyor, daha sonra "hafif hasar"a çevriliyor ve bir savcının kız kardeşi gidiyor, dilekçeler veriyor, adliyede bağırıyor, çağırıyor; maalesef, bu insanın söyledikleri duyulmuyor ve o bina yıkılıyor, 84 insanımız ölüyor. Dilekçeyi veren vatandaşımız da hayatını kaybediyor. Yine, Bayrak Sitesi gibi yerler var, aynı şekilde. Maalesef, yerel yönetimler de bunlardan ders almadığı için ve maalesef, iktidar bu konuya el atmadığı için biz 2020 depremindeki uyarıyı ciddiye almadık. Eğer o uyarı ciddiye alınmış olsaydı, Malatya belediyeleri eğer ciddi şekilde araştırmış olsalardı 2023 depreminde 1.237 civarında insanımız hayatını kaybetmezdi.” İfadelerini kullandı.
MALATYA’NIN 3’TE 1’İ YIKILDI
“Şehrin üçte 1'inin binaları yıkılmış durumda” diyen Veli Ağbaba, “ Malatya'ya gitmeyenler depremin ne olduğunu bilmiyorlar; şehir merkezinin tamamen yok olduğunu düşünün. İşte, Ankara'nın Kızılayı'nın, Ulus'unun komple yok olduğunu düşünün; Malatya da aynı şekilde; maalesef, camisi, iş yeri, her taraf yerle bir olmuş durumda. Sadece Malatya merkez mi? Hayır. Doğanşehir ilçemiz, Akçadağ ilçemizin bir kısmı, Doğanşehir'deki tüm beldelerimiz -Erkenek'i, Kurucuova'sı, Polat'ı- yerle bir olmuş durumda. “dedi.
ALLAH KİMSEYİ 21 METREKARELİK ALANDA YILLARCA YAŞATMASIN
Konteyner kentlerinde yaklaşık 32.279 ailenin 74 konteyner kentte yaşadığını kaydeden Ağbaba, “Allah kimseyi 7 çarpı 3 yani 21 metrekarede yıllarca yaşatmasın; bakın, özellikle çocuklar için çok zor. 3 kişi, 4 kişi, 5 kişi bir konteynerde kalıyor ve çocukların faydalanabileceği hiçbir alan yok. İnternette sıkıntı var. Çocukların top oynayacağı, deşarj olacağı hiçbir alan yok. Kadınların dışarı çıkma şansı yok. Hem ulaşım anlamında destek verilirse hem çocukların sosyalleşmesi anlamında destek verilirse hayat biraz daha kolaylaşır.” Dedi.
BİR TRAFİK KAZASINA KARIŞSANIZ…
CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Özellikle Bostanbaşı, Zaviye bölgesinin yıkılmasıyla konut alanlarını kaybettik. "Gündüzbey", "Çırmıktı" dediğimiz bölgelerin yıkılmasıyla kültür ve turizm alanlarını kaybettik. Doğanşehir merkez, Polat, Ören gibi bölgelerin yıkılmasıyla kırsal alanlarımız yok oldu. Bostanbaşı -adı üzerinde, Bostanbaşı- tarım arazisinin çok yoğun olduğu bir yer. Buraya ruhsatlar verildi; o ruhsat verilen inşaatların, 12 katlı, 15 katlı binaların tamamı ağır hasarlı oldu. Malatya'da bu ruhsatı veren bir Allah'ın kulu cezalandırılmadı. Bir trafik kazasına karışsanız, birisini yaralarsanız yargılanırsınız ama maalesef, Malatya'da hem bu ağır hasarlılara "hafif hasar" verenler hem de bir yerel yönetici, bu ruhsatları veren, orayı imara açan hiç kimse yargılanmadı.” ifadelerini kullandı.
MALATYA HİBELERDEN YETERİNCE FAYDALANAMIYOR
Malatya’nın hibelerden yeterince faydalanmadığını kaydeden Ağbaba, “Örneğin, su, kanalizasyon idarelerinin üzerinden verilen hibelere baktığımız zaman, Malatya en az hibeyi alan şehirlerin başında geliyor; oysa, Hatay'dan sonra en fazla hasar alan illerden biri. Hatay'a 380 milyon euro, Kahramanmaraş'a 260 milyon euro, Malatya'ya ise 155 milyon euro hibe verilmiş durumda” dedi.
MALATYA BİR BÜYÜK BELİRSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA
“Rezerv alan konusunda Malatya Büyükşehir Belediyesine hiç bir iş bırakmadınız” diyen Ağbaba, “Hepsini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor; Allah sizden razı olsun ama bu rezerv alanda insanların kuşkusu var. Bakın, geçmişte yaşananlar var, "doğru" demiyorum ama insanlarda "Benim işte torpil olacak mı? Benim dükkânımın -bir ömür çalışmış, bir dükkânı var- konumu değişecek mi? diye kuşku var. Bunu keşke anlatabilseniz. O rezerv alanlarla ilgili ne yapılacağı tablolar hâlinde billboardlara asılabilir, farklı bölgelere asılabilir, hatta toplantılar yapılabilir; ama yeterince yapılmıyor ve Malatya bir büyük belirsizlikle karşı karşıya. Belki siz biliyorsunuz ama vatandaş bunu bilmiyor. Yeşilyurt merkez, Gündüzbey, Konak, Yakınca, Bostanbaşı Mahallelerinde insanlar da birbirine girmiş durumda; bir kısmı rezerv alan istiyor, bir kısmı istemiyor ama eğer iyi anlatılabilse bu sorunun da çözüleceğine inanıyorum” Şeklinde konuştu.
KEŞKE BİRAZ YEREL ESNAF DESTEKLENSE
Yerel esnafın, yerel müteahhitlerin korunmadığını belirten Ağbaba, “ İhaleyi Ankara'da alıyor ,Malatya'daki taşeronlara paylaştırıyor ve Ankara'dan hiç gelmeden, yeri görmeden taşeronlara yaptırılıyor. Keşke biraz daha yerel müteahhitlere; Malatya'da Malatyalılara, Adıyaman'da Adıyamanlılara iş verilebilse; Malatya'nın ekonomisi de kalkınır. Rezerv alanlar ve yıkımla ilgili çok büyük bir sağlıksız ortam var, Çavuşoğlu Mahallesi, Sayın Özhaseki döneminde rezerv alan ilan edilmişti ama
daha sonra Mahallede bazı alanlar rezerv alanına çıkarıldı, tekrar alınmasını istiyorlar, Çavuşoğlu Mahallesi. Tam tersi bir uygulama var Kiltepe Mahallesi -sizinle de görüştüler Kiltepe Mahallesindekiler- bu insanların da bir kısmı istiyor, bir kısmı istemiyor ama bu insanlara anlatılırsa aslında sonuç çözülecek.” dedi.
YERİNDE DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ KAMU BİNALARINDA YOĞUNLUK VAR,PERSONEL YETERSİZ
“Malatya’da 32 bin yerinde dönüşüm başvurusu bulunuyor ancak dönüşen bina yok denecek kadar az” diyen Ağbaba, “ On dokuz ay sonunda Yeşilyurt ilçesinde yerinde dönüşüm için yapı ruhsatı verilen sayı 35, Battalgazi ilçesinde yerinde dönüşüm yapı ruhsatı verilme sayısı 21. Adıyaman'da yerinde dönüşüm 10 bin civarında yapılıyor. Yerinde dönüşüm için verilen 750+750 geçen yıl verildi ama bu rakam yeterli değil. Yerinde dönüşümle ilgili belediyede, AFAD'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünde acayip bir yoğunluk var. Çevre Şehircilik personelinin de yeterli olmadığı gözüküyor. Yine, orta hasarlı binaların güçlendirilmesiyle ilgili maalesef paralar geç yatıyor ve hâlâ çok ciddi şekilde hız alınamadı. Sayın Bakan, sizin farklı sesler duymaya da ihtiyacımız olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
SAMİ BEY DE EMEKLİLER PARKINA ASLA CAMİ YAPILMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİ
Malatya kamuoyunda sıklıkla tartışılan Söğütlü Cami ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Veli Ağbaba, “Söğütlü Cami alındı, getirildi, daha önce belediye binası olan kentin meydanına, göbeğine yapılıyor. Madem yerini değiştiriyorsunuz, keşke daha büyük bir yere, daha büyük bir cami yapsanız. Hakikaten bu kent meydanında ben söylemeye çalıştım ama maalesef sesimizi çok duyuramadık. Şu andaki Belediye Başkanı Sami Bey de hem seçimden önce hem seçimden sonra buraya asla bir cami yapılmayacağını söyledi ama kentin göbeğine bir cami yapılıyor, hemen kapalı çarşının yanına temeli atıldı” dedi.
HEKİMHAN VE KULUNCAK EVLERİ HALA TESLİM EDİLMEDİ
“Hekimhan ve Kuluncak depremlerinden dokuz yıl geçmesine rağmen, hâlâ konutlarımız teslim edilemedi” diyen Ağbaba, “ Hekimhan'da 500 konut yapıldı ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hak sahipliğini iptal etti. AFAD tarafından hazırlanan listelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yok sayılarak tekrar inceleme yapılacağı belirtiliyor. Kendi Evini Kendin Yap Projesi'nin desteklenmesi lazım. İkizce binlerce TOKİ konutu yapılan bir yer. Köylülerin yoldan kaynaklı sıkıntıları devam ediyor.”