Vertigo Ne Demektir?
Vertigo temel olarak Latince baş dönmesi kavramını ifade eder. Denge hissinin bozulmasıdır. Hemen baştan belirteyim ki ülkemizde çokça yanlış kullanılmakta ve BPPV dediğimiz iç kulakta kristal oynaması olarak tabir edilebilecek hastalık için ifade edilmektedir. Tabi Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’yu böyle anlatmak da eksik oluyor ama vertigonun yanlış kullanımını düzeltmek lazım önce. Yani vertigo genel olarak baş dönmelerini ifade eder ve bir sürü sebebi olabilir.
Vertigo Sebepleri Nelerdir?
Dediğimiz gibi çok geniş yelpazede sebepler olabilir. Tansiyon veya şeker hastalığı, guatr gibi sistemik sebeplerden iç kulak tümörlerine, beyin tümörlerine geniş bir yelpaze. Bu yelpazede kapsamlı ve iyi bir araştırma çoklukla gerekir. Hasta ve hekim psikolojisi açısından da faydalı olacaktır. KBB, Nöroloji, Dahiliye, Göz, Beyin Cerrahisi, Kardiyoloji hekimleri bu işte çeşitli aşamalarda dahil olabilir. Bu sebeple, vertigoyu dar kapsamda ele almak yanlıştır. Bir beyin sapı kanaması örneğin çok rahatlıkla gözden kaçabilir. Özellikle her baş dönmesinde sende vertigo var, manevra yapıyorlar, geçiyor denirse. Elbette bu etrafımızdaki insanların iyi niyetli yaklaşımıdır ama iyi niyet yeterli olmuyor maalesef.
Vertigoda Hangi Tetkikler Yapılmalıdır?
Bu geniş yelpazede elbette kesin kurallar koyamayız ama önce dikkatli bir kulak burun boğaz muayenesi ve çoklukla kan tetkikleri, işitme testleri, emar görüntüleme faydalı olacaktır. Pozisyonel vertigo için test muayene esnasında yapılacaktır. Gereğinde bu işle özel olarak ilgilenen kliniklerde bulunan denge laboratuvarı kaynağa yönelik hedef daraltmak için çok faydalı olabilir. Hekiminize güvenip acele etmeden gerekenleri yapmak her hastalıkta önemlidir. Vertigo birden ortadan kalkmayacağı için daha da önemlidir.
Tedavide Ne Yapıyoruz?
Tedavide her zaman olduğu gibi sebebe yönelik tedavi esastır ancak teşhisin çabuk konması dediğimiz sebeplerle çok mümkün olmadığından semptomatik tedaviler de önemlidir. Baş dönmesi ne sebeple olursa olsun baskılayan ilaçlarımız mevcut. O ilaçları gereğinde kullanmak çok rahatlatıcı oluyor. Onun haricinde sebebi ortadan kaldırmak gerekiyor. Vertigoya neden olan süregiden hastalıklarda da semptomatik tedavilerin kullanımı önemlidir.
Başımızın sadece mutluluktan ve dönme dolaba bindikten sonra dönmesi dileğiyle hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Op.Dr. Arap Hüseyin Çelik
Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı
Medihaus Cerrahi Tıp Merkezi KBB Kliniği