Bayramda Eti Bilinçli Tüketin

Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya gelip keyifli vakitler geçirdiğimiz, fakat günlük beslenme alışkanlıklarımızın da dışına çıktığımız özel günlerdir.

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Ancak, bu özel günlerde sağlıklı beslenme alışkanlıklarından tamamen uzaklaşmamak gerekiyor. Özellikle Kurban Bayramı gibi et tüketiminin yoğun olduğu zamanlarda, porsiyon kontrolü ve doğru seçimler yapmak hem sağlık için hem de bu dönemi daha hafif geçirmek için büyük önem taşıyor. Etin uygun pişirme yöntemleriyle, dengeli bir şekilde tüketilmesi, vücudun ihtiyaç duyduğu ve bağırsak tarafından yüksek emilim gösteren demir gibi önemli besin maddelerini alabilmek açısından da oldukça önemli. 
LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Diyetisyen Zehra Elban, sağlıklı bir bayram için dikkatli et tüketimi konusunda şunları söyledi: 
Sağlıklı Et Tüketimi İçin Kilit Rol: Etin Doğru Dinlenmesi
Kesilen etlerin oda sıcaklığında serilip uzun süre bekletilmesi veya ağzı kapalı poşetlerde bekletilmesi yanlıştır. Kesilen etlerin eve gidene kadar hava akışı sağlanabilecek şekilde poşetlenmesi gerekir. Eve ulaşan etleri tüketmeden önce dinlendirmemek sindirim sorunlarına yol açabilir. Sindirim sorunlarını önlemek için etin kesildikten sonra 1-2 gün mutlaka dinlendirilmesi gereklidir. Ancak, bu süre zarfında etin oda sıcaklığında bırakılması yanlış bir uygulamadır, yanlış dinlendirme etin bozulmasına ve zehirlenmelere neden olabilir. Eğer et birkaç gün içinde tüketilmeyecekse, derin dondurucuya konulmalıdır, buzdolabı kısmında bekletilmemelidir. Dondurulmuş etlerin tekrar çözünmesi, bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturabilir ve sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle, çözünen etler hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etleri parçalara ayırarak, küçük poşetlerde saklamak daha uygun olacaktır.
Et Tüketiminde Porsiyon Kontrolü Şart!
Et tüketiminde dengeli ve kontrollü bir yaklaşım benimsemek önemlidir. Günde 100-150 gram arası et tüketimi, dengeli beslenme için yeterli bir miktar olarak kabul edilir. Ancak, et tüketiminde özellikle akşam saatlerinde aşırıya kaçılmamalıdır, aynı şekilde sabahın ilk saatlerinde de tercih edilmemelidir. Özellikle yüksek kolesterol problemi yaşayanlar, organ etlerinin tüketiminden kaçınmalıdır. Bu noktada etlerin tek başına tüketilmemesi de çok önemlidir. Yanında mutlaka bol yeşillikli bir salata ile tüketilmelidir. Salatalarınızı hazırlarken, etleri doğradığınız tahta ve bıçağı kullanmamaya dikkat edilmelidir. 
Et Pişirme Sırları
Etin içinin ve dışının yeteri kadar pişirilerek tüketilmesi önemlidir. Özellikle kavurma ve organ etleri gibi yağ içeriği yüksek olan et çeşitlerinde, ekstra yağ eklenmeden pişirilmesi önemlidir. Et pişirilmeden önce fazla yağının uzaklaştırılması da sağlıklı bir tüketim için önemlidir. Yüksek ateşlerde uzun süre pişirilen etlerde kanserojen maddelerin oluşma riski artabilir, bu nedenle ısının kontrol altında tutulması (ateşle et arası 15-20 cm mesafe bırakılarak) önemlidir. Misafirlikte veya restoranlarda, mümkünse yağsız parçaları tercih etmek ve daha küçük porsiyonlarla beslenmek bayramı ev dışında geçirenler için sağlıklı bir yaklaşım olabilir. Ayrıca, bol miktarda su içmek bu süreçte et tüketimiyle gelen sindirim zorluklarının önüne geçmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı ve keyifli bir bayram geçirmek için bu önerilere dikkat etmek önemlidir.
 

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN