Bayram Öncesi İkinci El Piyasası Durgun

Gökhan Çalışkan: 'Bayram öncesi genellikle hareketli olan ikinci el piyasası bu sene durgun, esnaflarımız sektörde iyileştirme bekliyor'

PAYLAŞ
Ras Ajans - Rasajans

Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) Başkanı Gökhan Çalışkan, ikinci el araç sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sıfır araçta yapılan kampanyaların etkisi ve talebin sıfıra kaymasıyla ikinci elde ciddi bir kan kaybı yaşandığına dikkat çeken Çalışkan, yüksek faiz oranları ve finansmana erişimde yaşanan sorunların piyasayı durma noktasına getirdiğini belirtti.
Aynı zamanda Sincan’da hayata geçirilen Vega Otonomi’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Çalışkan, fiyatların yüzde 20 civarında geri geldiğini, ancak alıcı bulanmadığını söyleyerek şöyle konuştu:
“Bilindiği gibi havaların ısınması, yaz mevsiminin gelmesi ve bayramın yaklaşıyor olması her zaman piyasada canlanma yaşanmasını sağlar. Memlekete ya da tatile gidecek tüketiciler ihtiyaçlarını bayram öncesi karşılamaya başlar. Ancak bu sene piyasada yaprak kımıldamıyor. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi İkinci el otomobil ticaretinin önündeki en büyük engellerden biri vatandaşların finansmana erişmede yaşadığı sıkıntılar oluyor. Piyasanın canlanması ve vatandaşların otomobil ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için banka kredisi kullanırken yaşanan sorunların ortadan kalkması lazım. Şu an banka faiz oranları yüksek, vade sayıları ise düşük. Ayrıca almak istediğiniz aracın bedelinin yüzde 30’unu kredi olarak kullanabiliyorsunuz. Bu da haliyle piyasanın durgun seyretmesine sebep oluyor. Finansmana erişimde yaşanan sorunlar çözülmedikçe piyasanın canlanması çok zor. Sektörümüz bu konuda bir iyileştirme bekliyor.”
Açıklamasında 7 Temmuz’dan itibaren devreye girmesi beklenen “Genel Güvenlik Yönetmeliği” konusuna da değinen Çalışkan, “Sıfır araç markalarının belli seviyede güvenlik donanımına sahip olmayan araçların tescilini ve satışını kısıtlayan yönetmelik sebebiyle bayiler sıfır araç kampanyalarını arttırdı. Bayiler 7 Temmuz’a kadar stoklarını eritmeye çalışıyor. Bunun neticesinde ikinci el araç fiyatları da düştü. Ancak bilindiği gibi döviz kuru yükseldikçe araç fiyatları da yükseliyor. Tüm bu bileşenler değerlendirildiğinde şu an araç almak için en doğru zaman olduğunu söyleyebiliriz. Temmuzdan sonra fiyatların tekrar yükselişe geçeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Bulten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN